Friday, April 11, 2014

Vodorovná osa vyjadřuje pravděpodobnost (likelihood), že dané riziko nastane v následujících deseti


o webu       kontakt       vyhledávání       newsletter       fórum       facebook
Zastihne-li vás na cestě prudký déšť, bez deštníku zmoknete. Podobně zastihne-li vás krize nepřipravené, způsobí vám těžkosti. Jako si bereme deštník, když je venku zataženo, připravujeme se na budoucnost, ordinaal meetniveau vypadá-li nevlídně. Recommend on Facebook Tweet about it
WWW.POTRAVINOVEZAHRADY.CZ... stránky věnované permakultuře, zahradničení a životnímu stylu méně závislému na průmyslové společnosti. Pro všechny lidi, kteří chtějí ordinaal meetniveau posílit svou odolnost proti krizím našeho věku.
Jmenuji se Marek Kvapil a tento web jsem založil za účelem šíření povědomí o významu potravinových zahrad a o jejich ekologickém, energetickém a potravinovém potenciálu. Jedním z motivů stojících v pozadí vzniku těchto stránek bylo uvědomění, že naše moderní průmyslová společnost dlouhodobě ztrácí schopnost tento potenciál udržitelně využívat.
Zastávám názor, že v souvislosti s vyčerpáváním fosilních paliv vstupuje průmyslová společnost do nové éry, kterou John Michael Greer označuje slovy Dlouhý sestup ( The long descent ). Domnívám se, že svět stojí před dalekosáhlou proměnou, která postihne každého z nás. Očekávám, že význam lokálních ekosystémů a domácí ekonomiky pro uspokojování našich základních potřeb poroste společně s poklesem kvality a zhoršující se dostupností ropy, uhlí a zemního plynu.
V letech 2009 2010 jsem pracoval jako hlavní ordinaal meetniveau redaktor webu EnergyBulletin.cz , který se věnuje problematice vyčerpávání fosilních zdrojů. Nyní zde působím ordinaal meetniveau jako redaktor. Jsem členem občanského sdružení Resilience.
Kurz: Základy potravinové bezpečnosti / Horka
Zastihne-li vás na cestě prudký déšť, bez deštníku zmoknete. Podobně zastihne-li vás krize nepřipravené, způsobí vám těžkosti. Jako si bereme deštník, když je venku zataženo, připravujeme se na budoucnost, vypadá-li nevlídně.
Otázku, zda se připravovat ordinaal meetniveau na různé krize (ekonomickou, energetickou, potravinovou) si musí každý zodpovědět ordinaal meetniveau sám. Důležité přitom je prozkoumat hrozby a rizika, které jako mraky visí nad budoucností a mohou se časem proměnit ve skutečné krize. Právě to je cílem zpráv, které každoročně vydává významná nezisková mezinárodní organizace Světové ekonomické fórum .
V jedné z posledních zpráv nazvané Globální rizika 2012 , na níž spolupracovala téměř půltisícovka expertů, je vyhodnoceno na padesát běžně akceptovaných rizik pro následujících deset let. Kritériem jejich výběru bylo to, že mají globální rozsah, silné očekávané škody pro ekonomiku a společnost a není u nich jisté, kdy přesně a jak nastanou. Jsou rozdělena do pěti kategorií na ekonomická, environmentální, geopolitická, sociální a technologická rizika. ordinaal meetniveau
Vodorovná osa vyjadřuje pravděpodobnost (likelihood), že dané riziko nastane v následujících deseti letech. Hodnota 1 znamená velmi nepravděpodobné , hodnota ordinaal meetniveau 5 téměř jisté . Svislá osa vyjadřuje očekávanou velikost škody (impact). Hodnota 1 znamená, ordinaal meetniveau že škoda by byla nízká, hodnota 5 , že vysoká. Všimněte si, že většina znázorněných rizik byla experty ordinaal meetniveau ohodnocena jako pravděpodobná se spíše vyšší očekávanou škodou (hodnota vyšší než tři na obou osách).
Zpráva ordinaal meetniveau upozorňuje, že v následující dekádě existuje vysoká pravděpodobnost chronických fiskálních nerovnováh (nepoměr mezi státními výdaji a příjmy), kdy státy nezvládnou splácet své dluhy. Tato událost by mohla vyvolat velký systémový finanční kolaps, jenž představuje hrozbu s vůbec nejsilnějšími dopady (v tabulce zcela nahoře). Dále lze pravděpodobně očekávat extrémní výkyvy cen energií a potravin s možnými dopady na dostupnost kritických komodit, rozšířením civilních nepokojů a posílením ordinaal meetniveau geopolitického napětí. Pravděpodobné jsou také krize z nedostatku vody pro zemědělství a energetiku, potravinové krize a růst příjmové nerovnosti jak mezi zeměmi, tak uvnitř ordinaal meetniveau jednotlivých společností. Hrozbou je rovněž rozjetí nekontrolovatelné inflace či deflace.
V kategorii environmentálních rizik je pravděpodobný nárůst emisí skleníkových plynů s následným zhoršením ordinaal meetniveau klimatické změny, možnými drastickými dopady na světové ordinaal meetniveau zemědělství ordinaal meetniveau a produkci potravin a vyvoláním nezvladatelné vlny migrace, která sama představuje další očekávatelnou hrozbu.
Z technologických ordinaal meetniveau rizik můžeme do budoucna očekávat nárůst kyberútoků. Jejich nebezpečí spočívá zejména ordinaal meetniveau v tom, že by mohly poškodit nebo vyřadit z provozu internet. Výpadek virtuální sítě má potenciál způsobit velký systémový finanční kolaps. Kromě toho, kritická infrastruktura, do níž počítáme elektrickou rozvodnou síť, vodovody, plynovody, dopravní systém a informační ordinaal meetniveau a komunikační technologie, spoléhá ve stále větší míře internet. Zatímco v minulosti bylo potřeba k narušení kritické infrastruktury shromáždit značné množství zdrojů, dnes by to mohl zvládnout anonymně a prakticky odkudkoli vyškolený ordinaal meetniveau jednotlivec. To

No comments:

Post a Comment